top of page
ZESS - wit 4.png

Downward facing dog

Trillende armen en benen, een rood hoofd, pijn in mijn schouders, nek en polsen. Zo zag bij mij de downward facing dog er uit toen ik net begon met yoga. Het frustreerde me om deze houding te doen. Het frustreerde me misschien nog wel meer dat de lieve vrolijke yoga docent tegen me zei: ‘Probeer lekker te ontspannen in deze houding...’ Je maakt een grapje?  En nu, nu hoor ik het mezelf ook zeggen. Ik kan me zo voorstellen dat dit voor jullie soms ook frustrerend is.

 

De downward facing dog voelt aan het begin helemaal niet zo fijn, waarom is deze houding dan de meest populaire houding bij yoga vormen zoals Vinyasa (flow) yoga en Ashtanga? Hier zijn hele goede verklaringen voor.

 

 1. Tijdens het beoefenen van de downward facing dog stretch je het volledige lichaam (dit is dan meteen ook de reden waarom de houding zo vervelend aan kan voelen)

 2. Doordat het hele lichaam stretcht maak je het volledige lichaam leniger en sterker

 3. Het hoofd hangt naar beneden, hierdoor stroomt er meer bloed naar de hersenen en daarmee krijgen de hersenen meer zuurstof (blijf wel goed doorademen!)

 4. Met de houding van de rug tijdens de downward facing dog, krijgen ruggenwervels meer ruimte waardoor rugspieren beter kunnen ontspannen

 5. Uiteindelijk, als je door die eerste ellende heen bent, zorgt de houding voor een rustgevend effect op het zenuwstelsel

 6. De houding heeft een positief effect op de spijsvertering

 

Kortom, logisch dat de houding ook in mijn lessen veel voor komt. Fijn, nu weet je in ieder geval dat ik jullie niet voor niets in deze houding laat staan. Maar, dat betekent nog niet dat het opeens wel een lekkere houding is. Door veel oefening wordt het beter. Dat beloof ik. 

 

Doorloop onderstaande stappen om in een goede downward facing dog te komen:

 

 1. Kom op handen en knieën op de mat (of op de grond) zitten

 2. Zorg dat de handen onder jouw schouders staan

 3. Vingers zijn allemaal, wijd uit elkaar, op de mat (als dit mogelijk is natuurlijk!)

 4. Draai de handen een klein beetje naar buiten. Let op dat de middelvingers nog steeds naar voren wijzen

 5. Duw vooral duimen wijsvingers en pinken goed in de mat

 6. Zet de knieën op heupbreedte

 7. Krul je tenen in de mat

 8. Til je knieën van de mat en laat ze een stukje boven de mat ‘zweven’

 9. Duw het gewicht naar de voeten

 10. Strek langzaamaan jouw benen

 11. Blijf het gewicht naar achteren duwen

 12. Probeer jouw hakken naar de mat te brengen

 13. Draai schouders naar achteren

 14. Laat het hoofd ‘hangen’ zodat de nek aan de achterkant lang is

 15. Probeer de diepe rustige ademhaling (in en uit door de neus) vol te houden

En dan?

Doorloop bovenstaande stappen. Als je eenmaal in een downward facing dog staat, 'loop' dan rustig uit. Dit betekent dat je om en om de knieën buigt, je om en om op de tenen gaat staan en je heen en weer beweegt met de heupen. Beweeg rustig aan op een manier die voor jouw fijn is. Doe dit (bijvoorbeeld) 3 ademhalingen.  Probeer daarna net zo lang (dus weer drie ademhalingen) stil te blijven staan in de downward facing dog. Let op dat het gewicht naar achteren is en je rustig door blijft ademen. Kom daarna in de childspose (zie afbeelding) en kom tot rust. Doe dit zolang als voor jou nodig is. Herhaal daarna de stappen weer. Doe dit drie keer.

 

Heel veel succes EN PROBEER TE ONTSPANNEN ;)

 

 

Namaste!

Childspose - kindhouding yoga
bottom of page