top of page
ZESS - wit 4.png

ZWEMLES

Zwemlessen duren 45 minuten, 40 minuten les en de laatste 5 minuten spelen. Kinderen zwemmen 1 keer per week. Een zwemperiode duurt 8 lesweken, in de 4e week is het kijkles-week, dit houdt in dat je de laatste 15 minuten van de les mag komen kijken. In de laatste week testen we de niveaus van de kinderen. Naar aanleiding daarvan worden er mails verstuurd met de voortgang en de bijbehorende stappen voor de komende periode. Omdat de kinderen in kleine groepen zwemmen maken we voor ieder kind een persoonlijk plan dat we graag in de kijkles met jullie bespreken

Gemiddeld gaan kinderen na een zwemperiode van 8 weken (8 lessen) door naar het volgende niveau. Dit is uiteraard een gemiddelde we kunnen nooit met zekerheid zeggen dat dit altijd haalbaar is. Klik hier voor het lesschema . 

We proberen de groep waarmee in de eerste periode gestart wordt zo veel mogelijk bij elkaar te houden, maar kijken tegelijkertijd naar het individuele kind. Dit houdt in dat als een kindje te ver voor of achter gaat lopen op de rest van de groep hij of zij in overleg met de ouders verplaatst zal worden. We doen dit om het welbevinden van de kinderen zo hoog mogelijk te houden . 

Gemiddeld, in de kleine groepen waar we sinds januari 2022 in zwemmen, zal de zwemopleiding 72 lessen duren. Houdt er rekening mee dat dit altijd langer voor korter kan duren. Houdt er ook rekening mee dat de berekening van 1,5 jaar niet altijd klopt, door vakanties (wij hebben jaarlijks 3 weken bouwvak en 1 week vrij tussen Kerst en Oud en Nieuw) of ziekte van de kinderen .

Diplomazwemmen ZESS

EASYSWIM DIPLOMA

Het EasySwim diploma bestaat uit 9 praktijksituaties, de eerste zijn gekleed (lange broek, shirt met lange mouwen, schoenen en regenjas) de andere 6 situaties zijn in badkleding. 

  1. Ijspret: De kinderen lopen gekleed over de 'ijsmat' en vallen in het wak, zwemmen onder het wak door. Wanneer ze boven water komen draaien ze watertrappend een rondje om te oriënteren. Daarna zwemmen ze schoolslag naar een volgend wak, ze duiken onder en komen in het wak boven water. Daar klimmen ze op de kant. 

  2. Schipbreukeling: De kinderen zwemmen gekleed 3 à 5 minuten kriskras door elkaar. Aansluitend doen zij de helphouding met keuze uit divers materiaal en tussendoor wisselen van materiaal door watertrappend te draaien en iets nieuws te kiezen.

  3. Kind over boord: Ook deze praktijksituatie is gekleed. De kinderen vallen in het water, zwemmen op hun buik naar de boot, klimmen in de boot en vallen er achterover uit. Daarna draaien ze watertrappend een rondje en zwemmen ze op hun rug naar de kant. watertrappen met hele draai, op rug naar kant zwemmen en eruit klimmen.

  4. Survivalbaan: De eerste praktijksituatie in badkleding. De kinderen vallen achterover in het water, draaien een rondje en doen de schoolslag naar een mat, zwemmen onder mat door, doen polocrawl of rugcrawl naar volgende mat. Daar klimmen ze overheen en springen ze van af. Vervolgens doen ze rugslag naar einde van baan waar ze onder water aan een drijflijn terug tijgeren (ademhalen mag) naar het begin.

  5. Kampioenen: Aan beide kanten van het zwembad staat een groepje kinderen, het ene groepje heeft een bal het andere groepje niet. Beide groepen springen in het water. De kinderen met de bal doen de polocrawl (met bal tussen de armen) naar de lijn die in het midden ligt. De kinderen zonder bal mogen zelf weten hoe ze naar de lijn zwemmen. Als ze allemaal in de buurt van de lijn zijn wordt er in tweetallen over de lijn heen 5 keer overgegooid, terwijl ze aan het watertrappen zijn. Vervolgens zwemt de ander met de polocrawl naar de kant en daar gooit hij de bal in het doel.

  6. Kopje onder: Er wordt 5 minuten kriskras door elkaar gezwommen. Op een teken zwemmen de kinderen naar elkaar toe en duwen elkaar en elkaar (op de goede wijze aangeleerd) onder water. Als beide kinderen elkaar onder water hebben geduwd zwemmen ze weer door tot het volgende teken. 

  7. Heldendaad: In deze praktijksituatie zijn er weer twee rollen. 1 Kind is de drenkeling en leert om duidelijk om hulp te roepen, het andere kind is de redder. De redder peddelt in buikligging op een plank naar de drenkeling, daar rijkt hij het plankje aan en sleept hij op de rug de drenkeling terug naar de kant.

  8. Schatzoeker: De kinderen duiken om de beurt in het water en zwemmen daarna onder water naar de schatkist of de octopus die op de grond ligt. Daar pakken ze een munt of goudstaaf en zwemmen met dit voorwerp op de rug naar de overkant.

  9. Jij bent 'm!: Er wordt 3 tot 5 minuten tikkertje gespeeld in het water. Er zijn 2 tikkers, de tikkers hebben een haaienvin om. Als een kind getikt is gaat hij 10 tellen op zijn rug liggen, daarna mag hij weer meedoen. Het is belangrijk dat de kinderen door hebben dat als de haai achter ze aan zit, dat ze dan hard moeten zwemmen en het beste kunnen kiezen voor de borst- of polocrawl. Als de haai niet achter ze aan zit kunnen ze beter lekker rustig de schoolslag zwemmen 

Als een kind alle praktijksituaties goed beheerst en op een mooie en rustige manier blijft zwemmen is hij / zij klaar voor het EasySwim diploma. Door middel van de praktijklessen die in EindStadium 1 en 2 als extra les op het programma staan bereiden we  de kinderen voor op het diploma zwemmen. Als in de laatste praktijkles blijkt dat alles goed gaat, mag hij of zij op voor het diploma. Op gaan voor het EasySwim diploma betekent geen slapeloze nachten, spanningen en angst, op gaan voor het diploma is een feest! Het kind heeft al aan ons laten zien wat hij kan, tijdens het diploma zwemmen mag hij dit ook aan papa / mama / oma / opa of wie dan ook, laten zien! Lukt het op die dag niet zo goed, dan is dat helemaal niet erg! Dit betekent echter niet dat het EasySwim diploma een diploma is wat je 'zomaar' krijgt als je een bepaald aantal lessen hebt gezwommen. De weg naar het diploma zwemmen toe is niet altijd makkelijk, er wordt echt veel van de kinderen verwacht en ze mogen alleen maar diploma zwemmen als wij zeker weten dat het kind volledig zwemveilig is

ZWEMOPLEIDING BIJ ZESS

Zwemlessen duren 45 minuten, 40 minuten les en de laatste 5 minuten spelen. Kinderen zwemmen 1 keer per week. Een zwemperiode duurt 8 lesweken, in de 4e week is het kijkles-week, dit houdt in dat je de laatste 15 minuten van de les mag komen kijken. In de week 3 en week 7 testen we de niveaus van de kinderen. Naar aanleiding daarvan worden er mails verstuurd met de voortgang en de bijbehorende stappen voor de komende periode. Omdat de kinderen in kleine groepen zwemmen maken we voor ieder kind een persoonlijk plan dat we graag in de kijkles met jullie bespreken. 

Gemiddeld gaan kinderen na een zwemperiode van 8 weken (8 lessen) door naar het volgende niveau. Dit is uiteraard een gemiddelde we kunnen nooit met zekerheid zeggen dat dit altijd haalbaar is. Klik hier voor het lesschema. 

We proberen de groep waarmee in de eerste periode gestart wordt zo veel mogelijk bij elkaar te houden, maar kijken tegelijkertijd naar het individuele kind. Dit houdt in dat als een kindje te ver voor of achter gaat lopen op de rest van de groep hij of zij in overleg met de ouders verplaatst zal worden. We doen dit om het welbevinden van de kinderen zo hoog mogelijk te houden. 

Gemiddeld, in de kleine groepen waar we sinds januari 2022 in zwemmen, zal de zwemopleiding 72 lessen duren. Houdt er rekening mee dat dit altijd langer voor korter kan duren. Houdt er ook rekening mee dat de berekening van 1,5 jaar niet altijd klopt, door vakanties (wij hebben jaarlijks 3 weken bouwvak en 1 week vrij tussen Kerst en Oud en Nieuw) of ziekte van de kinderen.

bottom of page